Restauratie Kruiswegpark PDF Afdrukken E-mail

De stichting Kruiswegpark wil het Kruiswegpark gaan restaureren. Daartoe heeft de stichting een aantal rapporten laten opstellen om te kunnen aangeven wat er gerestaureerd moet worden en wat daarvan de kosten zullen bedragen.

Uit die rapporten van Res Nova, landschapsarchitect Taken en architect Coppen is komen vast te staan dat de totale kosten begroot dienen te worden op € 428.703,99.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door donaties van de vrienden van het park en de paters Redemptoristen alsmede door:

De Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten (€ 82.008), de gemeente Roermond ( € 133.904), de provincie Limburg (€ 26.730), het prins Bernhard Cultuurfonds (€ 14.000), de stichting Katholieke Noden (€ 15.000), het VSBfonds (€ 25.000).

Na Pasen is aannemer Bexkens gestart met een 'inkijkoperatie' bij een van de staties. Het doel hiervan is om, samen met architect Coppen, te bezien op welke wijze de restauratie het beste aangepakt kan worden en hoe de beelden het beste beschermd kunnen worden tijden de restauratie.

Half april is beeldhouwer Dick van Wijk begonnen met de restauratie van de Calvarieberg.

Op woensdag 7 mei 2008 heeft wethouder Jos van Rey het startsein gegeven voor de restauratie.

Tijdens de schoonmaakwerkzaamheden van het kruisbeeld op de Calvarieberg is er een breuk op het middenrif van Jezus vastgesteld. Deze breuk is ontstaan door het roesten van de metalen borgpen, die het beeld met het kruis verbind.

In februari 2009 is de firma Westrom begonnen met snoeien, herplanten en nieuw planten van de flora.

De beelden van de diverse staties zijn inmiddels gerestaureerd. De Calvarieberg is weer in volle glorie gebracht. De kloostermuur is ook onder handen genomen.

Bij het groen is er een grote hoeveelheid nieuwe aanplant gerealiseerd.

 

Provincie Limburg